Met gierende remmen de bocht door…

(en hoe dat is opgelost)

Getest voor Fiets.com door Pé Dalo

Met de trommelvliesversnipperende ‘pieeeeeepppppp’ van ijzer op ijzer hoef ik niet te bellen als ik de hoek van het fietstunneltje om wil gaan. Handig. Maar ik kreeg toch commentaar van vrouwlief die minder opvallend wil meefietsen. Ze zegt: ‘Pé, hier moet je echt wat aan laten doen want straks gaat het echt fout en krijg je een ongeluk.’ Oké, wie ben ik om mijn lief wat te weigeren? En dus was een onderhoudsbeurt aan mijn geliefde E-bike broodnodig.

Misschien ook wel terecht want hoelang was het geleden dat mijn ‘turbo bike’ – zoals ik hem liefkozend noem – door de vakman onder handen was genomen? Twee jaar geleden? Of drie? De tijd gaat altijd harder dan je denkt. Even bladeren naar de rekeningen in mijn administratie. Oeps, ik durf het niet eens te zeggen. Laten we het houden op ‘te lang geleden’…

Handig, de werkplaats heeft een aparte ingang voor en snel afgeven en ophalen van de fiets bij onderhouds- en reparatieklussen.   

Slimme 24/7 online planner

Via de slimme online planner Werkplaatsafspraak-Fiets.com maak ik de werkplaatsafspraak voor de onderhoudsbeurt. Handig en 24/7 bereikbaar vanaf mijn luie, … eh, fijne ergonomische bureaustoel. Helaas heb ik geen service abonnement afgesloten bij Fiets.com wat me voordeel had opgeleverd. Hoppa, even een datum ingevuld en voordat ik met mijn ogen kon knipperen zat er al een bevestiging in mijn mailbox. ‘Vergeet niet de sleutel van uw accuslot mee te geven’ tipt het systeem. Slim!

Kijk, ik zie precies wat er aan gedaan wordt en wat het kost als ik de standaard onderhoudsbeurt aanklik op de site. Maar ja, die gierende rem staat er natuurlijk niet bij? Dat wordt even ter plekke navragen, al kan ik het ook bij de opmerkingen aangeven bij het online bevestigen. Wil ik wachten of breng ik hem tussen 9.000 en 10.00 en haal hem dezelfde dag weer op? Ik kies voor het laatste.

Gereedschap voor iedere reparatie is onder handbereik in de werkplaats.

Haal- en brengservice mogelijk bij Fiets.com

Ik durf het nog aan om fietsend naar de aparte servicebalie te gaan op Plein 13. Maar toch handig, het is ook mogelijk gebruik te maken van de haal- en brengservice van Fiets.com.

Je kunt ook ervoor kiezen te wachten in de aparte ruimte bij de serviceafdeling bij een kopje verse koffie.  

Goed overleg vooraf over de te maken kosten

“Tot welk bedrag mogen we zonder overleg repareren?”, vraagt de monteur die mijn fiets aanneemt. Ik geef ze mijn vertrouwen en vertelt dat gedaan moet worden wat nodig is.

Schone handen verdienen de kost niet in de werkplaats van Fiets.com.

Nou ben ik te laat geweest met onderhoud, maar waarom wordt een jaarlijkse servicebeurt aangeraden voor E-bikes? We vroegen het aan Jos Wiebring van Fiets.com:

‘Ondergeschoven kindje’

“Service en onderhoud zijn helaas het onderschoven kindje. En dat terwijl een elektrische fiets juist meer onderhoud nodig heeft dan een reguliere fiets. Vooral de aandrijving van E-bikes met een middenmotor krijgen het zwaar te verduren omdat de ketting of snaar de achterwielen voortduwt. De draaiende delen van een E-bike worden daardoor veel zwaarder belast. Je loopt genadeloos problemen op als je niet tijdig een servicebeurt laat uitvoeren.”

Dat vastlopen klopt dus in de praktijk als ik denk aan mijn rem.

Bandenslijtage komt het meeste voor bij het fietsonderhoud. 

‘Zo’n 80% rijdt op te zacht opgepompte banden’

“Banden en remmenblokken. Dat zijn de fietsonderdelen die we het meeste onder handen moeten nemen. Zo’n 80% van de fietsen die we in onze werkplaats krijgen, hebben te zachte banden. Bandenslijtage gebeurt vaak ongemerkt. Doordat je met een E-bike altijd licht fietst, merk je niet dat je band te zacht opgepompt is. Maar daardoor slijt de band extra snel. Rij je op een gewone fiets, zal een te zachte band sneller opvallen. Wij zetten bij het onderhoud een band van een E-bike altijd op circa vier bar. Banden die op de juiste spanning zijn slijten veel minder”, aldus twee Fiets.com monteurs die ik spreek over de meest voorkomende onderhoudsklussen.

De piepende remplaat…

Dan krijg ik een seintje dat mijn fiets weer klaar en opgehaald kan worden. Spannend! “De remplaat hoefde niet vervangen. Allen schoonmaken was nodig”, legt de monteur uit als hij mijn sleutels weer teruggeeft. “Maar het deel waar de ‘gashendel’ op uw stuur aan vast zit, moest wel vervangen. Die was kapot waardoor het display ook niet meer goed functioneerde.” Ja, dat klopt ook besef ik mij nu. Het resetten van de dagteller kon niet meer en het schakelen tussen totale afstand en andere functies zoals verlichting was ook niet meer mogelijk. Goed gezien.

Pak ik voordeel van inruilen?

Het gepleegde onderhoud is merkbaar. Mijn ‘turbo’ fietst weer alsof hij nieuw is. Nieuw…, je zegt het. Ik kijk nu op mijn werkende display en zie duizenden kilometers verschijnen. Wordt het misschien tijd om mijn trouwe tweebander in te ruilen en honderden euro’s voordeel te pakken bij Fiets.com? Binnenkort toch maar eens babbelen met de mannen in de showroom… Nu alleen nog mijn vrouw overtuigen dat ik toch echt toe ben aan een nieuw stalen ros!