Welk motor is geschikt voor mij?

Het motorsysteem is het belangrijkste onderdeel van uw elektrische fiets. Het kan gezien worden als het hart van de elektrische fiets. De motor zorgt immers voor de ondersteuning en aandrijving van uw elektrische fiets. Het is daarom goed om te weten welk type motorsysteem het meest geschikt is voor uw fietsgedrag, zo weet u zeker dat u een elektrische fiets kiest die ook écht bij u past.

Een elektrische fiets zou geen elektrische fiets zijn zonder trapondersteuning. De hoeveelheid ondersteuning wordt bepaald door een sensor (of meerdere sensoren), die de motor aangeeft hoeveel ondersteuning er gegeven moet worden. Het is goed om te weten welk type sensor(en) een elektrische fiets kan hebben, omdat dit erg belangrijk kan zijn voor uw elektrische fiets keuze! De sensoren bepalen namelijk hoe de ondersteuning voor u aanvoelt, dus de keuze hiervoor is erg persoonlijk! Welke sensoren een elektrische fiets heeft, vindt u terug in de specificaties.

Rotatiesensor

Alle elektrische fietsen zijn voorzien van een rotatiesensor. De rotatiesensor werkt heel simpel: zodra u begint met trappen, geeft de sensor een signaal naar de motor. Vanaf dat moment springt de ondersteuning aan. Hierdoor voelt deze vorm van ondersteuning heel gelijkmatig aan, omdat u dus niet meer kracht hoeft te trappen om meer ondersteuning te krijgen. U kunt zelf uit de verschillende ondersteuningsstanden kiezen, dus u kiest zelf hoe krachtig de ondersteuning is.

Trapkrachtsensor

Sommige elektrische fietsen hebben naast een rotatiesensor ook een trapkrachtsensor. Zoals de naam al aangeeft, maakt het bij een trapkrachtsensor juist wel uit hoe hard u trapt. De ‘trapkracht’ wordt namelijk waargenomen door een sensor in uw fiets, waarna de ondersteuning zich hieraan zal aanpassen. Dit betekent dus hoe harder u op de pedalen duwt, hoe krachtiger de ondersteuning zal zijn (handig heuvelop of bij het wegrijden bij een stoplicht). Een elektrische fiets met trapkrachtsensor geeft een nog natuurlijkere rijervaring dan een fiets met enkel een rotatiesensor, omdat de fiets nauwkeuriger reageert op uw handelingen.

Snelheidssensor

Alle elektrische fiets motoren berekenen de fietssnelheid, omdat de ondersteuning wettelijk moet stoppen bij 25 km/u. Een snelheidssensor doet dit alleen net wat nauwkeuriger. Een snelheidssensor kan er in combinatie met de andere sensoren voor zorgen dat de ondersteuning nog nauwkeuriger wordt afgestemd. Het is dus een handige aanvulling op een elektrische fiets met een rotatiesensor of met een rotatie- en trapkrachtsensor, maar niet essentieel.

Nm ( Newtonmeters )

Goed om te weten is dat wanneer we het over Nm hebben, we de trekkracht (ook wel “ koppel” genoemd) bedoelen. Nm staat voor Newtonmeters. Hoe meer Nm hoe krachtiger de motor. Een fiets met een hoge koppel (bijv. 80Nm) is geschikt voor heuvel- of bergachtig terrein. Een koppel van bijvoorbeeld 40Nm is een koppel welke beter geschikt is voor stadsgebruik en vlakker terrein. Er zijn veel verschillende motorsystemen dat we het begrijpen als u af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij van Fiets.com meerdere motorsystemen voor u op een rijtje gezet.

Bafang

Bafang is één van de specialisten op het gebied van de ontwikkeling en productie van motoren van elektrische fietsen. Bafang is een kwalitatief goed systeem dat op steeds meer e-bikes wordt toegepast. Bij de meeste fietsmerken kunt u kiezen uit verschillende accu’s, zodat uw elektrische fiets goed afgestemd is op uw gebruik. De Bafang motor staat vooral bekend om zijn krachtige middenmotoren.

Middenmotoren:

Bafang M200: 65Nm met rotatie- en Trapkrachtsensor
Bafang M300: 80Nm met rotatiesensor
Bafang M400: 80Nm met rotatie- en Trapkrachtsensor
Bafang M420: 80Nm met rotatie- en Trapkrachtsensor

Voorwielmotor:

Bafang H400: 30Nm met rotatiesensor

Bosch

Al meer dan 10 jaar maakt Bosch elektrische fiets systemen met innovatieve aandrijving. De motoren van Bosch, worden samen met de efficiënte accu’s en moderne displays perfect op elkaar afgestemd. Een Bosch motor zit altijd in het midden van de fiets verwerkt, een middenmotor.

Het verschil in deze Bosch motoren zit hem voornamelijk in de trekkracht die ze kunnen leveren. Afgezien daarvan heeft iedere Bosch motor 3 sensoren, waarmee nauwkeurig gemeten wordt hoe hard u fietst, hoeveel omwentelingen u maakt met de pedalen en hoeveel kracht u daarbij zet. Dankzij al deze sensoren voelt de ondersteuning van de Bosch motor heel natuurlijk aan.

Middenmotoren

Bosch Active Line: 40Nm met rotatie, trapkrachtsensor – en snelheidssensor
Bosch Active Line Plus: 50Nm met rotatie, trapkrachtsensor – en snelheidssensor
Bosch Performance Line: 65Nm met rotatie, trapkrachtsensor – en snelheidssensor
Bosch Performance CX Line: 85Nm met rotatie, trapkrachtsensor – en snelheidssensor
Bosch Cargo Line: 85Nm met rotatie, trapkrachtsensor – en snelheidssensor ( speciaal voor bakfietsen, geeft tot 400% krachtige ondersteuning bij een toegestaan totaalgewicht tot 250kg )

Smart systeem ( Bes3 )

Steeds meer elektrische fietsen worden uitgerust met het smart systeem ( Bes3 ) van Bosch. Dit is een nieuwe generatie e-bikesystemen, dat de motor, accu en het display omvat. De belangrijkste nieuwigheid is de optie om je telefoon te koppelen aan het systeem, zodat je bijvoorbeeld een persoonlijke ondersteuningsstand kan maken. Daarnaast is het mogelijk om de motor op afstand te blokkeren of juist te ontgrendelen. Kortom: meer controle én veiligheid.

Middenmotoren Bes3

Bosch Active Line: 40Nm met rotatie, trapkrachtsensor – en snelheidssensor
Bosch Active Line Plus: 50Nm met rotatie, trapkrachtsensor – en snelheidssensor
Bosch Performance Line: 75Nm met rotatie, trapkrachtsensor – en snelheidssensor
Bosch Performance CX Line: 85Nm met rotatie, trapkrachtsensor – en snelheidssensor
Bosch Cargo Line: 85Nm met rotatie, trapkrachtsensor – en snelheidssensor ( speciaal voor bakfietsen, geeft tot 400% krachtige ondersteuning bij een toegestaan totaalgewicht tot 250kg )

Shimano Steps

Het Shimano Steps systeem wordt door veel verschillende merken gebruikt. Het Shimano Steps systeem bestaat enkel uit middenmotoren met een eigen display en accu. Verder staan de middenmotoren van Shimano met een gemiddeld gewicht van 2,6kg bekend als lichtgewicht motoren. De motoren van Shimano beschikken altijd over een kracht- en een rotatiesensor. Kenmerkend voor de middenmotoren van Shimano is de mogelijkheid om via bluetooth verbinding te maken met de E-Tube Ride app. Hier kunnen motorinstellingen naar persoonlijke voorkeur worden ingesteld.

Middenmotoren

Shimano Steps E5000: 40Nm met rotatie- en Trapkrachtsensor
Shimano Steps E6000: 50Nm met rotatie- en Trapkrachtsensor
Shimano Steps E6100: 60Nm met rotatie- en Trapkrachtsensor
Shimano Steps E7000: 60Nm met rotatie- en Trapkrachtsensor
Shimano Steps E8000: 70Nm met rotatie- en Trapkrachtsensor
Shimano Steps EP8: 40Nm met rotatie- en Trapkrachtsensor

Motinova

Motinova is een nieuw innovatief motormerk. Deze middenmotor heeft een reactiesnelheid die lager is dan 10 milliseconde dankzij de zelf ontwikkelde krachtsensor. Daardoor creëert de Motinova middenmotor een stabiele rijregeling en een vloeiende pedaalkracht. Dit zorgt voor de meest natuurlijk fietservaring. En omdat de motor van Monitova nauwelijks hoorbaar is, maakt dit het een motorsysteem om van te genieten!

Middenmotoren

Motinova Volans: 65Nm
Motinova Volans Plus: 75Nm
Motinova Pegasi: 80Nm
Motinova Pegasi Plus: 100Nm