Zadelpijn: hoe voorkom je het?
Getest door Pé Dalo voor fiets.com
Een scherpe krak weerklonk en plotseling gleed ik naar achteren. Huh? Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? Eh,… einde oefening voor mijn zadel. Compleet afgebroken. Hoe kan dat nou? “Simpel”, stelt Nico Vriend van Fiets.com. “Een zadel is een slijtage product. Het veert duizenden keren heen en weer als je fietst. Het slijt doordat je broek er telkens heen en weer gaat. Een zadel is net zo hard aan slijtage onderhevig als je fietsketting of buitenband.” Een simpele blik op mijn kilometerteller laat zien dat het einde oefening was na 8525 km. Hoog tijd voor een nieuw exemplaar. Maar wat is nou een goed fietszadel?
Sinds de uitvinding van de E-bike fietsen we altijd met een ‘wind in de rug-gevoel’. Dankzij accu’s met hoge capaciteit kun je praktisch de hele dag met de wind in je haren heerlijk ontspannen op de fiets stad en land verkennen. Maar met de E-bike kregen er ook iets bij wat we liever niet hebben: zadelpijn. Hoe voorkom je dat vervelende slaperige, tintelende pijngevoel in je stuit/staartbeen?
Voorkom zere billen en slapend kruis…
Met onze E-bike halen we makkelijk afstanden van 50 tot 60 kilometer op één dag. Als je continue ‘standje turbo’ kunt weerstaan, haal je zelfs op één volle 500 Wh accu makkelijk een actieradius van 100 km. Alleen die zere billen… Na zo’n 30 km begin je meestal het gevoel in je kruis kwijt te raken. Auw! Wat kun je er aan doen?
Keiharde plank of zijdezacht gelzadel?
Alles begint met het kiezen van het juiste type zadel. Maar ja, de een zegt ‘kies een keiharde plank met diepe gleuf aan de achterkant waardoor er een druk op je stuit/staartbeen kan ontstaan.’ De ander zweert bij een zijdezacht gelzadel die de bilpartij fluweelzacht masseert. Welke type moet je nu kiezen?
Zadelspecialist van Fiets.com geeft de oplossing
Fiets.com biedt een breed aanbod fietsaccessoires. Van fietstassen, kinderzitjes tot allerlei fietszadels. Maar welke past bij jouw billen het beste? Wie vroegen het aan zadelspecialist Bjorn Vriend van Fiets.com Wormerveer.
Wat is het beste fietszadel?
“Elk ‘kontje’ is weer anders”, zegt Bjorn treffend. “Een zacht zadel hoeft niet per se een fijn zadel te zijn. De stand waarop je op de fiets zit speelt ook mee als je een keuze moet maken. Zit je rechtop of meer voorover gebogen? Hou je ervan dat je zadel aan de achterkant een tikje schuin naar beneden staat? Vindt je het fijn als je zadel wat meer naar voren richting stuur staat afgesteld? Dit soort zaken spelen een rol bij de juiste keuze.”
Zadeltest in de praktijk
Voor mijn manier van fietsen, meer rechtop, veel stadsverkeer en in de vrije tijd afstanden tot circa 450 km per dag, is de Selle Bassano een goede keuze. De drie zone Comfort Plus technologie biedt comfort, lichtheid en stijl. Het achterste deel (hi-density pad) is lief voort de zitbotjes in mijn zitvlak terwijl het centrale kanaal (soft-zone) in het zadel verlichting geeft op mijn perineum (bilnaad). De sportzone op de neus van het zadel verbeterd het rijcomfort bij sportief fietsen.
Oké, beste Fiets.com zadelspecialist, maar wat zegt de praktijk?
Een nieuw zadel voelt een beetje aan als nieuwe schoenen. Het moet even wennen. Dat mijn oude zadel blijkbaar tot de draad versleten was, blijkt gelijk als we het nieuwe exemplaar op exact dezelfde stand hebben gemonteerd. Ik glij niet meer heen en weer. Het zachte rubber houdt me op fijne manier ‘vast’. De drie comfortzones doen merkbaar hun werk. Na zo’n vijf kilometer is het ‘nieuwe/andere’ gevoel weg en voelt fietsen weer aan zoals ik het graag ervaar: heerlijk ontspannen de geest laten wapperen met het wind in de haren. Pas na 40 km begin ik te voelen dat het tijd wordt om even af te stappen. Maar toen werd het ook hoog tijd voor een kopje koffie.
Goed om te weten: Zadel gekocht bij Fiets.com en toch niet tevreden? Dan is het goed te weten dat je het gewoon kunt ruilen.