Fietshelm: moet ik dat ‘paasei’ echt op?
Door Pé Dalo
Moet ik er echt aan geloven, zo’n ‘paasei’ op m’n koppie? Of kan de wind nog frank en vrij door mijn haren wapperen als ik op de fiets stap? Fietshelmen; niemand wil zo’n ding natuurlijk op, laten we eerlijk zijn. Als man maakt het me niet zoveel uit of mijn haar na het afdoen van de helm nog goed zit, maar voor de goedgekapte dames onder ons is het een heel andere verhaal als ik de meningen om me heen pols. ‘Voor geen geld zet ik zo’n ding op mijn hoofd!’ luidt de algehele mening. Zo ook van mijn buurvrouw Carla. Tot ze vorige week spontaan naar onderuit ging in de iets te snel genomen bocht bij ons winkelcentrum…
Daarmee behoort ze bij de gemiddeld 4,9 fietsongevallen per 10.000 Nederlanders. Vette pech dus. In totaal gebeuren er 8.628 fietsongevallenongelukken per jaar. Waarbij één op de tien het geval is met een elektrische fiets. (aldus het rapport Kerncijfers Tweewielers 2022).
Nou kun je zeggen: ons land telt maar liefst 23,4 miljoen fietsen dus op zich is de kans niet zo groot dat je een schuiver maakt tegen de straatklinkers. Maar toch, het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de periode 2012-2021 met 29 procent gestegen aldus het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL. Dat zou met name komen doordat steeds meer mensen op E-bikes (te hard) fietsen.
Volop keuze
Oké, de bult ter grootte van een duivenei op het voorhoofd van mijn buurvrouw wil ik liever zelf niet. Dus toch maar eens naar de collectie fietshelmen bij Fiets.com gekeken. Ik zie een keuze uit een muur vol vrolijk gekleurde ‘paaseieren’ (maar ook neutrale kleuren).
Wat is nou een goede helm en waarom zou ik er een moeten dragen vroegen we aan specialist Bjorn Vriend?
“Gelukkig dragen steeds meer mensen een fietshelm, maar vaak wordt hij te laat aangeschaft. We vragen bij de aankoop van een fiets altijd of de koper een fietshelm erbij wil hebben. Meestal is het antwoord ‘nee’. Tot ze meemaken dat een familielid, kennis of ze zelf zijn gevallen.”
Helder. Veiligheid dus voor alles. Maar wat is nou een goede fietshelm?
“Wij hebben twee types van het topmerk MET: het model Down Town en Mobilite. Het gaat in beide gevallen om lichtgewicht exemplaren stadshelmen met uitstekende pasvorm. De MET Mobilite in ‘Mips-uitvoering’ is uitzonderlijk veilig en zit boordevol slimme functies. Zo heeft dit type een LED-achterlicht dat je zonder gereedschap aan je helmventilatie bevestigd. Er is een vaste en knipperende lichtmodus om je zichtbaar extra te vergroten. De vier LED-spots branden tot 60 uur op een volle batterij.”
Onze ervaring in de praktijk
De helmen verschillen qua uiterlijk niet van elkaar. Wel aan de binnenkant. Daar beschermt de Mips-uitvoering onze kostbare hersenpan het een speciaal systeem. Dit geeft extra veiligheid in de polycarbonaat schaal met EPS voering. De Fidlock® magnetische gesp is handig en de gevoerde kinband voelt fijn aan. Het anti-insectennet voorkomt gekriebel op je kruin terwijl de comfortvulling met de hand uitwasbaar is. Een reflecterende sticker op de achterkant geeft extra veiligheid en de veertien ventilatieopeningen en interne luchtkanalen zorgen voor een fris gevoel als de wind erdoor waait.
Even twijfel ik over de kleur. Ga ik echt voor de speelse rode versie? Of de beschaafde donkerblauwe? Ik kies voor het eerste. Leven is het meervoud van lef….
Als ik met de nieuwe fietshelm rondpeddel, valt het op dat ik echt niet de enige bent die er een draagt. Ik heb mijn schroom toch maar overwonnen en kies voor veiligheid. ik hoop echter dat ik hem nooit echt hoef uit te testen…
Ook handig, een helmslot en regenkapje.