Het spannen van de spaken is het werk van een vakman. Een losse spaak of een kleine slag in het wil is echter wel zelf te repareren. Hiervoor is een spakenspanner nodig. Deze koopt u bij de fietsenwinkel.

Slag in het wiel

Om een slag uit een wiel te halen is het noodzakelijk om eerst de locatie van de slag te vinden. Indien u deze heeft gevonden markeer dan de plek met een krijtje of stift. Zit de slag aan de rechterkant, dan draait u de spaken die vanaf die linkerkant van de naaf komen 1/4 strakker. Zit de slag aan de linkerkant, dan draait de spaken die vanaf de rechterkant van de naaf komen 1/4 strakker. Deze werkwijze wordt toegepast bij een kleine slag in het wiel. Is de afwijking heel groot? Dan kunt u beter de hulp van een fietsspecialist inroepen.

Wat te doen bij een spaakbreuk?

Krijgt u onderweg te maken met een spaakbreuk? Haal dan de gebroken spaak uit het wiel en zet de velgrem (als het kan) open. Eventueel monteert u de noodspaak. Hoe het spannen van een spaak in zijn werk gaat staat hierboven beschreven.

Heeft u veel losse spaken in uw wiel of lukt het niet om de slag eruit te krijgen? Neem dan contact met ons op via 075-6572442 of kom langs in onze échte winkels in Wognum en Wormerveer.