Zodra de herfst en winter beginnen moeten we vaak onze rijstijl aanpassen. Dit komt omdat het slechter weer wordt, het wordt gladder en het is vroeg donker en later licht. Wilt u in de herfst- en winterperiode veilig op pad? Dan is het goed om de volgende voorzorgsmaatregelen toe te passen.

Uw fiets

Zorg er voor dat uw fiets winterklaar is. Dit kunt u controleren door te kijken of u de volgende punten op orde heeft.

  1. Een goed bandenprofiel. Als het profiel van de band bijna versleten is, is het tijd voor nieuwe banden. Weinig profiel zorgt er namelijk voor dat u minder grip heeft en vergroot de kans op lekke banden.
  2. Zorg ervoor dat de bandenspanning niet te hoog is. In de zomer en lente is dit vaak nodig omdat het beter fietst, maar in de winter en herfst zijn te harde banden vaak een groot gevaar. Harde banden hebben minder grip op het wegdek als het glad is. Let wel op: de banden moeten niet te zacht zijn.
  1. Goed werkende verlichting is altijd noodzakelijk. Hiermee zorgt u ervoor dat u gezien kan worden door de andere verkeersdeelnemers. Vooral in deze periode met veel donkere uren en slecht weer.
  2. De remmen moeten goed werken, borstel de remblokjes goed schoon of laat deze vervangen indien nodig.
  3. Voor de veiligheid is het belangrijk dat u snel met uw voeten bij de grond kan. Zorg er daarom voor dat uw zadel op de juiste hoogte staat. Dit kan veel valpartijen voorkomen.

Uzelf

Niet alleen de fiets moet goed werken en veilig zijn. Het is ook handig om uzelf duidelijk te laten zien in het verkeer en om veilig te rijden.

  1. Zorg voor een goede zichtbaarheid, dit kan doormiddel van opvallende en kleurrijke kleding. Zorg dat er genoeg reflectoren op de fiets zijn of misschien wel op uw kleding. Andere verkeersdeelnemers zien u sneller aankomen en houden daar rekening mee.
  2. Neem de bochten wat langzamer dan dat u gewend bent. Als u in deze periode snel door een bocht gaat, kunt u door de gladheid sneller wegglijden. Hetzelfde geld voor obstakels, probeer putten, witte verflijnen en treinrails te vermijden. Lukt dat niet? Zorg er dan voor dat u niet gaat remmen op de obstakels en passeer ze zo haaks mogelijk.
  3. Tot slot is het goed om geen onnodige risico’s te nemen. Probeer zo rustig mogelijk te rijden en wacht af indien nodig is.

Is uw fiets onveilig of moet het onderhouden worden? Dan kunt u bij ons terecht! Kom langs bij één van onze winkels in Wognum of Wormerveer. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op doormiddel van ons contactformulier of bel naar: 075-6572442.