Het is vervelend als de fiets geluid maakt tijdens het fietsen. Een rammelende fiets of een fiets die aanloopt maakt herrie en toont bovendien aan dat de fiets niet helemaal in orde is. Een van de oorzaken kan een slecht onderhouden fietsketting zijn. Is daar sprake van? Pak dan de smeerolie erbij. Een goed gesmeerde ketting draait geruisloos. Bovendien is het smeren van de ketting niet eens zoveel werk.

 

Schoonmaken

Voordat de ketting gesmeerd kan worden is het goed om de ketting eerst goed schoon te maken. Voor het schoonmaken heeft u het volgende nodig: een kettingontvetter, een droogdoek en een oude tandenborstel. Breng de ontvetter aan op de ketting en ga vervolgens met de droogdoek langs de ketting. Wrijf de ketting goed droog en schoon. De tandenborstel wordt gebruikt voor hardnekkig vuil dat er alleen met de doek niet af kan worden gepoetst. Ook het schoonmaken van de tandwielen en de schakels is belangrijk, vergeet deze niet!

 

Smeren

Voor het smeren van de fietsketting is een goede smeerolie nodig. Kettingolie moet een zeer hoge vlaktedruk kunnen weerstaan, watervast zijn en moet goed hechten. Universele olie voor huis, tuin en keuken gebruik of olie voor de naaimachine voldoen hier niet aan.

 

Het smeren van ketting gaat als volgt: druppel of spuit de olie gelijkmatig bovenop de zijplaatjes van de ketting aan beide kanten, terwijl de ketting achteruit draait. Smeer zuinig! Anders moet u het vet weer wegvegen en komt er sneller vuil tussen de schakels. Ook is het goed om te weten dat het na 100 kilometer fietsen weer noodzakelijk is om te smeren.

 

Heeft uw fiets onderhoud nodig of is er iets anders waar wij u mee kunnen helpen? Neem dan contact met ons op en bel 075-6572442 of kom langs in onze échte winkels in Wognum en Wormerveer.