Als de ketting gaat rammelen of zelfs helemaal losschiet van de tandwielen, komt dit meestal doordat de ketting niet goed gespannen is geweest. Problemen met de ketting zijn niet alleen erg vervelend. Ze kunnen ook gevaarlijke situaties opleveren. Daarom vertellen wij u graag hoe u ervoor zorgt dat de ketting goed op spanning blijft.

Welk materiaal heeft u nodig?

Er is niet veel materiaal nodig om de ketting te spannen. Zorg dat u steeksleutels en schroevendraaiers van diverse formaten in huis heeft. De werkwijze hangt af van de het soort fiets. Heeft u een fiets met of zonder kettingspanners?

Met kettingspanners

De fietsketting moet een speling hebben van ongeveer 1 centimeter. Dit is met de vinger te meten door de ketting een stukje omhoog of omlaag te bewegen. Is de speling (veel) meer of minder? Dan is het spannen van de fietsketting nodig.

Haal eerst de kettingkast eraf, tenzij het een open kettingkast is. Draai vervolgens de linker en rechter achtermoer los. Bij de meeste fietsen is hier steeksleutel 15 voor nodig. Ook hebben sommige fietsen een remklauw die losgedraaid moet worden, want anders kan het wiel niet naar achteren.

Met behulp van de kettingspanners breng je de ketting naar de juiste spanning. Meestal met steeksleutel 10. Draai daarna de moeren weer vast en controleer nog een laatste maal de spanning van de ketting. Als de spanning goed is, draait u ook de achterasmoeren weer stevig aan. Indien de remklauwen losgedraaid zijn, maakt u die ook weer vast. U bent weer klaar om te gaan.

Zonder kettingspanners

Het spannen van de ketting zonder kettingspanners is een lastigere opgave. Het begint hetzelfde. Draai de achtermoeren los, haal de kettingkast eraf indien nodig en draai de rembevestiging los.

Als u de voorkant van het achterwiel naar links trekt, dan zal de wielas links naar achteren gaan. Hierdoor kunt u de linker achtermoer weer vastdraaien (terwijl u het wiel vasthoudt). Als u nu het wiel naar rechts trekt zal de ketting zich aanspannen. De rechteras gaat hierdoor naar achteren. Nu maakt u ook de rechtermoer weer vast (terwijl u hier ook het wiel zo vasthoudt).

Nu is de ketting weer gespannen. Maak vervolgens de kettingkast en rembevestiging weer vast en u bent klaar om weer te fietsen.

Ketting van een elektrische fiets spannen

De ketting van een elektrische fiets moet worden gespannen door een fietsmonteur. Hiervoor is meer deskundigheid en gereedschap nodig. Daarbij is het een zeer tijdrovende klus. Fiets.com helpt u graag met het spannen van de ketting, zodat u weer veilig de weg op kunt.