De meeste kinderen gaan op de fiets naar school. Maar hoe doen ze dat op een veilige manier? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

Begin basisschool

De jonge kinderen kunnen nog niet zo goed situaties inschatten, ook zijn ze vaak erg onvoorspelbaar omdat hun gedachten alle kanten op gaan. Als ze naar de basisschool gaan is het goed en veilig om ze te brengen, tijdens de route naar de school kunt u ze ook van alles leren. Hand uitsteken, stoppen bij rood licht en veilig oversteken. Door veel te herhalen en ook te oefenen zal het kind gauw in gaten hebben hoe het in het verkeer werkt.

Midden basisschool

De kinderen die rond een jaar of 8/9 zijn kunnen ook de wereld om hen heen snel vergeten. Ze worden snel afgeleid en zien gevaar niet van tevoren aankomen. Vaak is het probleem dat ze een soort van tunnelvisie hebben en recht voor zich uit kijken. Dit zorgt ervoor dat ze op belangrijke momenten in het verkeer geen goed beeld hebben van het verkeer om hen heen.

Leer het kind goed om zich heen te kijken en ook achterom voor als het bijvoorbeeld wil afslaan. Ook hier is het ook uiterst belangrijk om te blijven herhalen en om te blijven oefenen.

Eind basisschool

Meestal kunnen de kinderen die in de bovenbouw zitten zelfstandig naar school lopen of fietsen. Maar kinderen rond een jaar of 10 zijn vaak nog niet volledig ontwikkeld. Complexe en ingewikkelde situaties in het verkeer met meerdere verkeersdeelnemers zijn voor hun zeer lastig of helemaal niet te overzien.

De oplossing hiervoor is om samen een vaste route naar de bestemming te kiezen. Oefen deze route een paar keer, eerst op een rustig tijdstip en daarna op een wat drukker tijdstip. Leg uw kind uit waarom met ze drieën naast elkaar fietsen fout is en zorg ervoor dat de schoolspullen veilig mee kunnen.

Veilig leren fietsen doet uw kind uiteraard op een veilige kinderfiets. Zoekt u nog een goede fiets voor uw kind waar hij of zij op kan leren fietsen? Kom dan langs bij één van onze winkels en test ze uit. Voor meer informatie kunt u contact met ons op nemen door te bellen naar: 075-6572442 of maak gebruik van ons contactformulier.